Richard Beeren

Richard Beeren (1956) kreeg zijn eerste trompetlessen  van zijn oudere broer Harrie op zijn elfde verjaardag. Op zijn dertiende speelde hij, samen met de regionale toptalent Jan van Wetten, “Carnaval de Venice” voor volle zalen en werd hiervoor reeds door de pers geprezen.

Hij groeide op in een groot muzikaal gezin (tien kinderen). De liefde voor de klassieke muziek kreeg hij van zijn moeder, de liefde voor de jazz van zijn oudste broer. Vanaf zijn geboorte hoorde hij in zijn jeugd alleen deze soorten muziek.

Op zijn vijftiende leerde hij van pianist Nout de Bruijn de kneepjes van het improviseren en niet lang daarna richtte hij het orkest Jazz-Express op, samen met zijn broer Jos. Deze band, die voor die tijd hele moderne (jazz)muziek maakte, trad zeer succesvol op in het hele land.

Conservatorium

In deze tijd ontmoette hij ook trompettist Charles Green, die bij hem de basis legde om lichte muziek te gaan studeren. In die tijd kon dat alleen aan het conservatorium in Rotterdam. Aan dit conservatorium kreeg hij les van Theo Mertens (klassiek), Cees Smal, Dusko Goykovitz en John Faddis. Hij speelde veel samen met klasgenoten waaronder Wim Both, Ruud Bruls, Eric Vloeimans, Rob van Bavel, Jasper Blom, Toon Roos en vele anderen.

Daarna speelde hij met verschillende orkesten in binnen- en buitenland. Hij nam talloze lp’s (later cd’s) op met diverse artiesten en maakte opnames in studio’s voor radio en tv-uitzendingen.

Dirigeren

In 1986 werd hij gevraagd als dirigent voor de pas opgerichte big band Pauwkes Jazzorkest. Van John Faddis had hij geleerd hoe een trompetsectie moest klinken en  Ferdinand Povel leerde hem de belangrijkheid van de totale interpretatie, met ander woorden: het detail is zo belangrijk voor het totaal!  Jean “Toots” Thielemans prees de muzikaliteit van deze band tijdens een gastoptreden. Vele muzikale successen behaalde hij met Big Band ’81 uit Venlo evenals met Big Band Connection uit Son en Breugel. De Sonic Blast Big Band uit Eindhoven bracht hij naar, voor amateurs het hoogst haalbare niveau in Nederland. De eerste prijs bij het Internationaal Big Band Concours in Hoofddorp leverde deze band een optreden op het prestigieuze Montreux Jazzfestival.

Meer weten? Stuur een bericht!

06 44 58 44 61          info@jazzclass.nl

Copyright JAZZCLASS, 2017

Realisatie Coers Internet Diensten

Fotografie Kor van Tatenhove